Sunday, January 29, 2017

Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός γιά τήν Ἁγία Παρασκευή



Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από ομιλία του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που αναφέρεται στα πνευματικά στολίδια της οσιομάρτυρος Παρασκευής:
«Να ειπούμεν και δια την καλήν γήν. Η Αγία Παρασκευή ήτο δώδεκα χρονών κόρη από γένος ευγενικόν. Μείνασα ορφανή, εμοίρασεν όλην της την περιουσίαν εις τους πτωχούς και με αυτά ηγόρασε τον παράδεισον και μετεχειρίζετο ως φτιασίδια τα δάκρυα, ενθυμούμενη τας αμαρτίας της. Ως σκουλαρίκια είχε τα ώτα της ανοικτά δια ν” ακούη τας Αγίας Γραφάς. Ως κορδόνι είχε τας πολλάς νηστείας όπου έκαμνον τον λαιμόν της και έλαμπεν ως ο ήλιος.
Ως δακτυλίδια, τους κόμβους των δακτύλων της από τας πολλάς μετανοίας όπου έκαμνεν. Ως χρυσούν ζωνάριον την παρθενίαν όπου εφύλαξεν εις όλην της την ζωήν. Ως φόρεμα την εντροπήν όπου είχεν εις τον εαυτόν της και τον φόβον του Θεού όπου την εσκέπαζεν.
Έτσι εστολίζετο η Αγία. Ανίσως και είναι κανένα κορίτσι και θέλει να στολίζεται, ας στοχασθή τι έκαμνεν η Αγία, να κάμνη και εκείνη αν θέλη να σωθή. Έτσι, αδελφοί μου, η Αγία Παρασκευή έμαθε γράμματα και έγινε σοφωτάτη. Και δια την καθαρότητά της την ηξίωσεν ο Θεός και έκαμνε και θαύματα. Ιάτρευε τυφλούς, κωφούς ανέστησε νεκρούς… Αυτή η Αγία έκαμε τα εκατόν κατά τον λόγον του Κυρίου».
*«Αγία Παρασκευή η οσιομάρτυς»,
Ευαγγέλου Π. Λέκκου θεολόγου,
Εκδόσεις «Σαΐτης»


 http://agiameteora.net/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...