Friday, July 18, 2014

Η ευχή της μητέρας


Η μητέρα στην προσευχή της για το παιδί πρέπει να λιώνει σαν τη λαμπάδα ( Αγιος Πορφύριος )


Κάθε φορά, που ο Γέροντας μιλούσε για την προσευχή, αντιλαμβανόμουν ότι δεν εννοούσε μια προσπάθεια επιδερμική και αποσπασματική , αλλά βαθιά και διαρκή.

Κάποτε αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του παιδιού μίας γνωστής στο Γέροντα και σε μένα μητέρας, η οποία μου ζήτησε να τον ρωτήσω σχετικά, μου είπε: « Το παιδί έχει ένα εσωτερικό πρόβλημα και γι' αυτό συμπεριφέρεται έτσι.

Το παιδί είναι καλό , δεν το θέλει αυτό που κάνει , αλλά αναγκάζεται , είναι δεμένο από κάτι. Δε διορθώνεται με τη λογική , δε μπορείς να το πείσεις με συμβουλές, ούτε να το αναγκάσεις με απειλές. Αυτό θα κάνει τα αντίθετα.

Μπορεί να γίνει χειρότερα, μπορεί να μείνει έτσι, μπορεί και να απαλλαγεί από αυτό. Για να απαλλαγεί, πρέπει να εξαγιασθεί η μητέρα του. Για να ελευθερωθεί, θέλει κοντά του έναν άγιο άνθρωπο , με πολλή αγάπη, που δε θα του κάνει διδασκαλία, ούτε θα το φοβερίζει , αλλά θα ζει με αγιότητα, και το παιδί, που θα τον βλέπει , θα ζηλέψει και θα τον μιμηθεί.

Προ πάντων το παιδί θέλει κοντά του έναν άνθρωπο πολλής και θερμής προσευχής. Η προσευχή κάνει θαύματα. Δεν πρέπει η μητέρα να αρκείται στο αισθητό χάδι στο παιδί της, αλλά να ασκείται στο πνευματικό χάδι της προσευχής.

Όταν πάει να το χαϊδέψει χωρίς προσευχή, το παιδί κάνει έτσι ( απλώνει βίαια τα χέρια και απωθεί τη μητέρα). Όταν όμως χωρίς να το χαϊδέψει , κάνει μυστικά για το παιδί της θερμή προσευχή, τότε αυτό αισθάνεται στην ψυχή του ένα ανεξήγητο , για κείνο, πνευματικό χάδι, που το ελκύει προς τη μητέρα του.

Η μητέρα στην προσευχή της για το παιδί πρέπει να λιώνει σαν τη λαμπάδα. Να προσεύχεται σιωπηλά και με τα χέρια ψηλά προς το Χριστό , ν' αγκαλιάζει μυστικά το παιδί της.




Αγιος Πορφύριος

Κάθε έργο που κάνεις χωρίς σκέψη και εξέταση υπάρχει μάταιο ( ΑΓ. ΙΣΑΑΚ ΣΥΡΟΥ )


Εάν θέλεις να δώσεις κάτι σε αυτόν που έχει ανάγκη, δώσε το με όμορφο πρόσωπο, και με λόγια καλά να παρηγορείς την θλίψη του· και αν πράξεις έτσι, νικάει η ομορφιά του προσώπου σου, αυτό που δίνεις, στην καρδία του, περισσότερο την ανάγκη του σώματος του· την ημέρα που θα ανοίξεις το στόμα σου να κατηγορήσεις κάποιον, θεώρησε τον εαυτό σου νεκρό εκείνη την ημέρα, και όλα σου τα έργα μάταια, και αν ακόμη σου φαίνεται, ότι ειλικρινά και προς οικοδομή σε παρακίνησε ο λογισμός σου να μιλήσεις· γιατί ποια η ανάγκη να καταστρέψει κάποιος το σπίτι του, και να διορθώσει το σπίτι του φίλου του;

Την ημέρα που θα λυπηθείς για κάποιον άνθρωπο, ο οποίος ασθενεί ψυχικά ή σωματικά, εκείνη την ημέρα θεώρησε τον εαυτό σου μάρτυρα, και ότι έπαθες για τον Χριστό, και αξιώθηκες την ομολογία Του.
Καθότι και ο Χριστός για τους αμαρτωλούς πέθανε και όχι για τους δίκαιους. Σκέψου πόσο μεγάλη είναι αυτή αρετή· στ' αλήθεια μεγάλη αρετή είναι να λυπάται κάποιος για τους κακούς, και να ευεργετεί τους αμαρτωλούς περισσότερο παρά τους δίκαιους· αυτό ο απόστολος Παύλος το αναφέρει ως άξιο θαυμασμού· εάν σε όλα σου τα έργα μπορέσεις να έχεις την συνείδησή σου καθαρή, μην φροντίσεις να εκτελέσεις άλλη αρετή.
Σε όλα σου τα έργα ας προηγηθεί η σωφροσύνη του σώματος σου και η καθαρότητα της συνείδησής σου· διότι χωρίς αυτά τα δύο κάθε άλλη αρετή θεωρείται μάταια για τον Θεό.
Να γνωρίζεις ότι κάθε έργο που κάνεις χωρίς σκέψη και εξέταση υπάρχει μάταιο· καθώς ο Θεός υπολογίζει την αρετή με την διάκριση και όχι με την αδιάκριτη ενέργεια.

ΑΓ. ΙΣΑΑΚ ΣΥΡΟΥ

St. John the Forerunner performs miracles ( part 4 )


On February 19th, we commemorate our holy Father Konon.
 


Saint Konon was from Kilikia. From a very young age, he became a monk at a monastery located
nearthe Jordan River, named Penthoukla.
Later he became a priest and lived with extreme asceticism. When the Archbishop of Jerusalem Peter (524-552 A.D.) learned of this saint’s
extraordinary ascetic way of life, he appointed him to baptize pilgrims who would go to the Jordan
River for this purpose.
 


The saint would first anoint the catechumens with the holy oil and, in following, baptize them.
Nonetheless, as a human being, he had difficulty
anointing certain ladies, and,fearing this temptation, he repeatedly contemplated to
abandon the monastery. 


However, every time he thought of leaving, St. John the Forerunner would appear to him and assure him,“Be patient, Elder, and I will lighten the battle you have.”
 


One day, a certain young lady from Persia came to be baptized. This lady was so beautiful that the Saint was unable to anoint her unclothed, and
thus she remained in that desolate region waiting to be anointed and baptized. When word of this reached the Archbishop, he was astounded to hear how the elder had dealt with this difficulty, and he decided to send a pious lady to help the saint with the anointing and baptism of women.
 


However, due to various circumstances, including
the harsh climatic conditions of the desert, it was not possible for the appointed helper to reach
the monastery. Meanwhile, the elder took his cape and departed with the resolution,“I will no longer remain in this area.”
 


As he did so, the venerable Forerunner appeared to him outside the monastery and spoke to him in a
gentle tone: “Return to your monastery, and I will lighten the warfare you are experiencing.” But
Elder Konon responded angrily,“Believe me, I will not go back again, because you have promised many times to lighten my burden, and you have done nothing.” Then, the divine Forerunner took hold of the Elder, he lifted up his garment, and made the sign of the Venerable Cross over the area below his belly saying: “Believe me, Father Konon.


 I wanted you to continue acquiring rewards from this warfare. But now return to your monastery and have no more doubts concerning this issue.” Hence, the elder returned to his monastery. On
the following day when he proceeded to anoint and baptize the Persian lady, the fact that she was a woman did not even cross his mind. 


Thereafter, the saint attained such a degree of
dispassion, that he was viewed by many as a super
-natural man. Having lived another twenty years, he finally fell asleep in the Lord peacefully.
Through his holy prayers, and the intercessions of the venerable Forerunner, may Christ our God
deliver us from the evil passions. Amen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...